19.07.2019 | Lydbok

Innspilling av lydbøker

Etter at lydbøker ble lettere tilgjengelig via strømmetjenester som Storytel og Fabel, har lydbøker blitt mer og mer populært. Visste du at nordmenn leser 15 bøker i året i snitt, og at flere og flere velger lydbok? Nitro har siden 2015 produsert mer enn 600 lydbøker,  og det tilsvarer ca 6000 timer med lydbok!

Vi spiller inn krim, romaner, biografier og barnebøker. Bak dette ligger det mye arbeid: innlesere må velges og bookes inn, og produksjonen må forberedes. Etter innspilling kommer etterarbeid og mastering. Det betyr at vi fjerner uønskede lyder og støy, stiller lyden så behagelig som mulig, og sørger for at volumet er jevnt over hele boka. Deretter sendes lydfilene til publisering.

Det varierer litt hvordan kundene velger innleser. Noen ganger har de et spesifikt ønske, andre ganger bistår vi med forslag til en passende stemme. Noen av de mest erfarne skuespillerne leser inn mange lydbøker i året, og er så rutinerte at de nærmest leser feilfritt. Studioene er rigget slik at det skal være så optimale arbeidsforhold som mulig for innleser.

Som regel varer en innspillingsøkt fire timer, med hyppige pauser, for at stemmen ikke skal bli sliten gjennom innspilling. Vi bruker i gjennomsnitt rundt 20 timer i studiotid per lydbok.

Bildet, øverst: Silje Storstein
Video, nederst: Christoffer Staib